بسم الله الرحمن الرحيم، الحمد لله رب العالمين، والعاقبة للمتقين، والصلاة والسلام على سيد الأنبياء والمرسلين، سيدنا محمد المصطفى وعلى آله وأصحابه أجمعين.
Het vasten van de tong
Allah, de Almachtige, openbaart:
وَلَقَدْ خَلَقْنَا الْإِنسَانَ وَنَعْلَمُ مَا تُوَسْوِسُ بِهِ نَفْسُهُ ۖ وَنَحْنُ أَقْرَبُ إِلَيْهِ مِنْ حَبْلِ الْوَرِيدِ 16
إِذْ يَتَلَقَّى الْمُتَلَقِّيَانِ عَنِ الْيَمِينِ وَعَنِ الشِّمَالِ قَعِيدٌ 17
مَّا يَلْفِظُ مِن قَوْلٍ إِلَّا لَدَيْهِ رَقِيبٌ عَتِيدٌ 18
سورة ق ، آية 16-18
Interpretatie van de betekenis:
“Wij hebben de mens geschapen en weten wat zijn ziel hem influistert [d.w.z. wat hij heeft aan gedachten en intenties]. Wij zijn namelijk [wat betreft almacht en alwetendheid] dichter bij hem dan de halsslagader. Wanneer de beide ontvangers (d.w.z. twee engelen welke Hij afvaardigt, om rekenschap te vragen van het gedrag van een mens), zijn handelingen ontvangen en deze optekenen, terwijl de een zich aan de rechter- en de andere aan de linkerkant bevindt, geen enkele woord dat hij dan uitspreekt of er is een observeerder (raqieb) bij hem die klaar staat om het op te schrijven.”
Soerah Qaaf, Vers 16-18
In dit Vers brengt Allah, de Almachtige, ons op de hoogte van het feit dat alles wat we zeggen, wordt opgeschreven door twee Engelen die voor iedere persoon zijn aangesteld. Zo worden we bewust van het feit dat we ook verantwoordelijkheid dragen voor alles wat we zeggen en dat we daar rekenschap van zullen moeten geven.
Immers, woorden hebben grote invloed, daardoor kan men moslim worden of juist kufr begaan; iemand motiveren en troosten of juist verdriet aandoen en zijn leven verwoesten; vrede stichten of juist ontwrichten en verderf zaaien.
Vandaar dat Allah, de Almachtige, de mens heeft opgedragen om op zijn/haar woorden te letten en heeft Hij vele zaken verboden verklaart, zoals roddelen, liegen, beschuldigen, Ghiebah (achter iemands rug om zijn minpunten vertellen), spotten, grof praten etc. Hierover zijn er vele Quraan Verzen en Hadieth-overleveringen van de heilige Profeet (Sallal Laahu ‘alaihi wa sallam).
Als we profijt willen opdoen van ons vasten dan dienen we naast onthouding van eten, drinken en geslachtsgemeenschap ook onze tong en alle overige ledematen te beschermen tegen zondige daden.
Laten we enkele uitspraken van onze redder, de genade der werelden, Allah’s geliefde Profeet Muhammad (Salall Laahu ‘alaihi wa sallam) bekijken.
Hier volgt een deel van een langere Hadieth, die authentiek is:
” … فَأَخَذَ بِلِسَانِهِ قَالَ: ” كُفَّ عَلَيْكَ هَذَا “. فَقُلْتُ: “يَا نَبِيَّ اللَّهِ، وَإِنَّا لَمُؤَاخَذُونَ بِمَا نَتَكَلَّمُ بِهِ؟” فَقَالَ: ” ثَكِلَتْكَ أُمُّكَ يَا مُعَاذُ، وَهَلْ يَكُبُّ النَّاسَ فِي النَّارِ عَلَى وُجُوهِهِمْ – أَوْ عَلَى مَنَاخِرِهِمْ – إِلَّا حَصَائِدُ أَلْسِنَتِهِمْ”
رواه والترمذي وآخرون
Interpretatie van de betekenis:
“De metgezel Mu’aadh bin Djabal (radiyalLaahu ‘anhu) overlevert: “De heilige Profeet (sallal Laahu ‘alaihi wa sallam) pakte zijn tong en zei: “Houd dit onder controle.” Ik zei: “O Boodschapper van Allah, zullen we ook worden berecht voor wat we zeggen? ” De heilige Profeet (sallal Laahu ‘alaihi wa sallam) antwoordde: “Thakilatka ummuka (de letterlijke betekenis van deze woorden wordt door de Arabieren niet bedoeld maar dit is een uitdrukking waarmee bedoeld wordt: “Wat verbazingwekkend!”). O zoon van Djabal, niet zullen de mensen op hun neusgaten/gezichten vallen in het Hellevuur behalve door de oogst van hun tongen.”
[Djaami’ Tirmidhi en vele andere Hadieth-compilaties]
Onze geliefde Profeet (Sallal Laahu ‘alaihi wa sallam) heeft gezegd:
” إِنَّ الْعَبْدَ لَيَتَكَلَّمُ بِالْكَلِمَةِ مِنْ رِضْوَانِ اللَّهِ لَا يُلْقِي لَهَا بَالًا يَرْفَعُهُ اللَّهُ بِهَا دَرَجَاتٍ وَإِنَّ الْعَبْدَ لَيَتَكَلَّمُ بِالْكَلِمَةِ مِنْ سَخَطِ اللَّهِ لَا يُلْقِي لَهَا بَالًا يَهْوِي بِهَا فِي جَهَنَّمَ .”
متفق عليه وهذا لفظ البخاري
Interpretatie van de betekenis:
“Voorwaar, een dienaar zegt iets waardoor hij Allah’s Tevredenheid verkrijgt, terwijl hij niet verwacht [dat het zo een grote beloning waard is], Allah zal hem als beloning voor die woorden verheffen in gradaties. En voorwaar, een dienaar spreekt een woord uit waarin Allah’s Toorn ligt, terwijl hij niet verwacht [dat de bestraffing ervoor zo zwaar zal zijn/d.w.z. hij onderschat de ernst ervan], hij zal als straf voor die woorden in de Hel vallen.”
[Sahieh al-Bukhari en Sahieh Muslim, dit is de bewoording uit Sahieh al-Bukhari, die van Sahieh Muslim verschilt in enkele details]
In deze Hadieth wordt de impact die woorden kunnen hebben duidelijk gemaakt alsook dat we bewust dienen te zijn van wat we zeggen, want door een paar klakken van de tong kan men het Paradijs verdienen of de Hel.
Wat in deze Hadieth duidelijk naar voren komt is het feit dat men zich er vaak niet bewust van is hoe erg het kan zijn wat men zegt. Zo erg zelfs dat men daardoor in de Hel terecht kan komen.
Als we dus nu zien dat de tong ons zo van het ene op het andere moment de Hel in kan laten vallen, dienen we onszelf te trainen om onze tong onder controle te houden en er bewust mee om te gaan. In deze heilige maand focussen we ons ook daar op door de tong te laten vasten (d.w.z. onthouden van het uitspreken van alle verboden, ongewenste en ook onnodige woorden).
De tong kent vele gevaren. Hier volgen er een paar.
1. Praten over zaken die je niet aangaan.
2. Praten over verboden zaken en zonden om er over te pochen of om het te romantiseren.
3. Bekakt praten.
4. Onzedelijk praten, schelden en onbeschoft praten.
De heilige Profeet (Sallal Laahu ‘alaihi wa sallam) heeft gezegd:
«إِيَّاكُمْ وَالْفُحْشَ، فَإِنَّ اللَّهَ لَا يُحِبُّ الْفَاحِشَ، وَالْمُتَفَحِّشَ، وَإِيَّاكُمْ وَالظُّلْمَ، فَإِنَّ الظُّلْمَ هِيَ الظُّلُمَاتُ يَوْمَ الْقِيَامَةِ، وَإِيَّاكُمْ وَالشُّحَّ، فَإِنَّ الشُّحَّ دَعَا مَنْ كَانَ قَبْلَكُمْ، فَسَفَكُوا دِمَاءَهُمْ، وَقَطَعُوا أَرْحَامَهُمْ»
رواه أحمد في مسنده، وابن حبان في صحيحه وآخرون
Interpretatie van de betekenis:
“Passen jullie op voor obsceniteit (onzedelijkheid), want, voorwaar, Allah houdt niet van degene die (in zijn handelingen of uitspraken) onzedelijk is, noch van degene die zich bezighoudt (met onzedelijkheden). En passen jullie op voor onrecht, want, voorwaar, onrecht is duisternissen op de Dag des Oordeels. En passen jullie op voor gierigheid, want, voorwaar, gierigheid zette degenen die jullie voorgingen ertoe aan om elkaars bloed te vergieten en elkaars familiebanden te verbreken.”
[Musnad Ahmed, Sahieh Ibn Hibbaan en ander Hadieth-compilaties]
In deze Hadieth heeft de heilige Profeet (sallal Laahu ‘alahi wa sallam) ons gewaarschuwd voor onzedelijkheid en dat we sexuele handelingen etc. niet expliciet moeten verwoorden maar juist op een bedekte manier. We zien dat vooral onder jongeren obscene woorden veelvuldig worden gebruikt als stopwoorden etc. en dat dit zelfs als normaal wordt gezien. We dienen dit juist te vermjden en onze woorden te kuisen.
In de volgende Hadieth vertelt de heilige Profeet (sallala Laahu ‘alaihi wa sallam) dat een gelovige niet iemand is die slecht praat. Hier wordt de norm gelegd voor de moslim dat hij/zij verheven karaktereigenschappen dient te hebben en rein dient te zijn wat betreft zijn spraak. Wij zijn de volgelingen van de verhevene Profeet die gezonden is met de vervolmaking van de nobele karaktereigenschappen. Laten we ons dan niet beinvloeden door de manier waarop anderen praten, met scheldwoorden etc. ook al wordt dat door sommigen als stoer en modern ervaren. Maar in werkelijkheid is dat niets anders dan de effecten van een ziek hart.
De geliefde Profeet (Sallal Laahu ‘alaihi wa sallam) heeft gezegd:
” ليس المؤمن بالطعان، ولا اللعان، ولا الفاحش، ولا البذي “
رواه أحمد والترمذي وآخرون
Interpretatie van de betekenis:
“Niet is de gelovige iemand die de eer van anderen aantast, noch iemand die vervloekt, noch iemand die onzedelijk is, noch iemand die onbeschoft is.”
[Musnad Ahmed, Djaami’ at-Tirmidhi en ander Hadieth-compilaties]
5. Grappen maken. Af en toe grappen maken is toegestaan als ze vrij zijn van onwaarheden. Maar dit doen op frequente basis is niet goed, en grappen maken waarin onwaarheden zitten, is niet toegestaan.
6. Spotten en belachelijk maken.
7. Een geheim verklappen, het doen van loze beloften en liegen.
8. Ghiebah. Dat houdt in dat je iemands minpunten achter zijn rug om vertelt. Ongeacht of die minpunten nu betrekking hebben op iemands lichaam, afkomst, karakter of kleding.
9. Roddelen. Hiervoor heeft de heilige Profeet (sallal Laahu ‘alaihi wa sallam) ons gewaarschuwd met de volgende woorden:
” لا يدخل الجنة قَتَّات” متفق عليه
Interpretatie van de betekenis:
“Niet zal het Paradijs binnengaan een roddelaar.”
[Sahieh al-Bukhari en Sahieh Muslim]
10. Het spreken als een Dhul-Wadjhain, oftewel iemand die van twee walletjes eet en die bij de ene persoon slecht praat over diens tegenstander en bij die tegenstander weer over deze persoon slecht praat.
11. Prijzen. Dit kan ook toegestaan zijn als het geen negatieve consequenties heeft. Voor details zie ‘ilm-ul Akhlaaq boeken.
12. Fout/verkeerd praten over religieuze zaken.
Dit is slechts een kort overzicht van de belangrijkste gevaren van de tong. Maar in werkelijkheid zijn de gevaren ervan niet op te sommen. Dit korte artikel is niet een geschikte plaats om in te gaan op deze gevaren, en daarom verwijzen we degenen die hierin geintereseerd zijn, door naar ‘Ilm-ul Akhlaaq boeken waar deze onderwerpen worden uitgediept.
De tong in het digitale tijdperk
In onze huidige tijd heeft Allah, de Almachtige, ons gezegend met moderne communicatiemiddelen die onze woorden verder kunnen dragen dan ooit tevoren. De “tong” strekt zich nu uit tot onze vingertoppen die berichten typen op smartphones en computers. Hierdoor dragen wij een nog grotere verantwoordelijkheid voor wat wij zeggen en delen.
De heilige Profeet (sallal Laahu ‘alaihi wa sallam) heeft ons gewaarschuwd:
“مَنْ كَانَ يُؤْمِنُ بِاللَّهِ وَالْيَوْمِ الْآخِرِ فَلْيَقُلْ خَيْرًا أَوْ لِيَصْمُتْ” متفق عليه
Interpretatie van de betekenis:
“Wie in Allah en de Laatste Dag gelooft, laat hem goede dingen zeggen of laat hem zwijgen.”
[Sahieh al-Bukhari en Sahieh Muslim]
Deze wijsheid geldt evenzeer voor onze uitingen op social media platforms zoals WhatsApp, Instagram, Twitter/X en Facebook, waar onze woorden niet alleen één persoon bereiken, maar honderden of zelfs duizenden mensen tegelijk.
Gevaren van de digitale tong:
- Impulsieve reacties: De snelheid van digitale communicatie verleidt ons tot haastige reacties zonder nadenken. Een moment van geduld nemen voordat men reageert op een bericht kan vele fouten voorkomen.
- Misinterpretatie: In tekstberichten ontbreken intonatie en lichaamstaal, waardoor berichten makkelijk verkeerd kunnen worden begrepen. Kies woorden daarom nog zorgvuldiger en vermijd sarcasme dat verkeerd kan worden opgevat.
- Digitale Ghiebah en Namiemah: Het delen of doorsturen van berichten waarin over anderen wordt gesproken zonder hun aanwezigheid is een moderne vorm van ghiebah (roddel) die zich razendsnel kan verspreiden. Zo kunnen wij in één klik meerdere grote zonden begaan.
- Screenshot-cultuur: Wat wij in vertrouwen delen, kan zonder ons medeweten worden vastgelegd en verspreid, waardoor onze woorden ons volledig kunnen ontglippen.
- Niet-geverifieerde informatie: Het verspreiden van onbevestigde berichten of “fake news” is een moderne vorm van liegen. De geliefde Profeet (sallal Laahu ‘alaihi wa sallam) waarschuwde:
” كَفَى بِالْمَرْءِ كَذِبًا أَنْ يُحَدِّثَ بِكُلِّ مَا سَمِعَ.” رواه مسلم
Interpretatie van de betekenis:
“Het is voldoende voor een persoon om als leugenaar beschouwd te worden wanneer hij alles doorvertelt wat hij hoort.”
[Sahieh Muslim]
- De illusie van anonimiteit: Sommigen denken dat ze online anoniem kunnen spreken en daardoor vrijer zijn in wat ze zeggen. Maar Allah, de Verhevene, laat ons in de heilige Quraan weten:
}مَّا يَلْفِظُ مِن قَوْلٍ إِلَّا لَدَيْهِ رَقِيبٌ عَتِيدٌ { سورة ق، آية ١٨
Interpretatie van de betekenis:
“Geen enkel woord dat hij dan uitspreekt of er is een observeerder (raqieb) bij hem die klaar staat om het op te schrijven.”
[Soerah Qaaf, Vers 18]
Positieve communicatie in het digitale tijdperk
Net zoals onze tong de kracht heeft om schade aan te richten, heeft zij ook de kracht om enorm veel goeds te doen. Een enkel woord van bemoediging kan iemand opbeuren, een eenvoudig gebaar van vriendelijkheid kan de harten van mensen openen, en een zin van wijsheid kan een levenslange impact hebben.
De heilige Profeet (sallal Laahu ‘alaihi wa sallam) heeft gezegd:
“الْكَلِمَةُ الطَّيِّبَةُ صَدَقَةٌ.” صحيح مسلم
Interpretatie van de betekenis:
“Een goed woord is een vorm van liefdadigheid.”
[Sahieh al-Bukhari]
Laten wij onze online aanwezigheid gebruiken om:
- Islamitische kennis te verspreiden
- Anderen te bemoedigen en te ondersteunen
- De waarheid op een wijze en vriendelijke manier te verdedigen
- Goed advies (nasiehah) te geven aan onze broeders en zusters
- Te verenigen in plaats van te verdelen
Praktische tips voor digitale Taqwaa:
- Stel jezelf de vraag: “Zou ik dit ook zeggen als de heilige Profeet (sallal Laahu ‘alaihi wa sallam) over mijn schouder meekeek?”
- Wacht even (idealiter: verricht twee raka’at nafl-gebed) voordat je reageert op een bericht dat sterke emoties bij je oproept.
- Verwijder apps of verlaat groepen die je regelmatig verleiden tot roddel of onnodig gepraat.
- Evalueer dagelijks je online activiteit zoals Imaam Rabie’ bin Khuthaim (rahmatulLaahi ‘alaih) zijn woorden evalueerde.
- Spreek online alleen dat wat nuttig is en wat je hoopt dat in je weegschaal van goede daden zal worden geplaatst op de Dag des Oordeels.
Onze spraak is niet alleen een reflectie van wie we zijn, maar ook van onze intenties. Wanneer we bewust kiezen om alleen die woorden uit te spreken die goed zijn, kunnen we onszelf verlossen van de negatieve gewoonten die vaak onbewust in ons leven sluipen.
Laten we de heilige maand Ramadan gebruiken om niet alleen ons fysieke vasten te perfectioneren, maar ook ons “digitale vasten” – de beheersing van onze woorden in alle vormen van communicatie die Allah, de Almachtige, ons heeft toevertrouwd.
Uitspraken van vroegere geleerden
Nu volgen enkele uitspraken van de vroegere geleerden (Allah’s vrede zij met hen allen).
De geleerden hebben gezegd:
إذا تَكَلَّمتَ بِكَلمةٍ فاعتبرْها قبلَ أنْ تتكلَّمَ بها، فإنّك مالِكُها مالم تُخْرِجْهَا مِن فيكَ، فإذا أخرجْتَها مَلَكَتْكَ فتَصِيرُ أسيراً لها
“Wanneer je iets zegt, denk er dan eerst goed over na voordat je het zegt. Want je bent de bezitter van die uitspraak zolang je het niet uit je mond naar buiten laat gaan. Maar wanneer je het uit je mond naar buiten hebt laten gaan dan zal het jouw bezitter worden en jij zult zijn gevangene worden.”
Imaam ibn al-Djauwzi (rahmatulLaahi ‘alaih) heeft gezegd:
قال ابن الجوزي رحمه الله تعالى: رُبَّ كَلِمَةٍ جَرَى بها اللِّسَانُ، فَهَلَكَ بِهَا الإنسان!
“Er zijn bepaalde woorden die door de tong worden uitgesproken, waardoor een mens verloren gaat.”
Gedicht:
لسانُك لا تذكرْ به عورةَ امرئٍ
فكُلُّك عوراتٌ وللناسِ أَعيُنُ
وعَينُك إِنْ أَبْدَتْ إليكَ مَعايِبا
فصُنها وقُل يا عَينُ للناسِ أَعْيُنُ
Jouw tong, vermeld daarmee niet het minpunt van een ander,
want jij bent één en al minpunten en de mensen hebben ogen;
en indien jouw oog jou andermans minpunten laat zien,
houd haar dan in bedwang en zeg: “O oog, de mensen hebben ook ogen.”
Gedicht:
جِراحاتُ السنانِ لها التئامٌ
ولا يَلتامُ ما جرح اللسانُ
De verwondingen door speerpunten kunnen helen
Maar niet heelt wat de tong verwondt.
كان الربيعُ بنُ خُثَيْمٍ يكتُبُ كلامهُ مِن الجمعةِ إلى الجمعةِ، فإنْ وَجَدَ حسنة حمِد الله، وإنْ وَجَدَ سيِّئة استغفر
Imaam Rabie’ bin Khuthaim (rahmatulLaahi ‘alaih) placht zijn uitspraken op te schrijven van de ene vrijdag tot de andere vrijdag. Indien hij dan goeds aantrof [tijdens het evalueren] prees hij Allah, en indien hij iets slechts aantrof, vroeg hij vergiffenis aan Allah.
Wat wij kunnen leren van deze gewoonte van onze vroegere geleerden is dat we ook onze woorden en uitspraken dienen te evalueren, immers, hierdoor kan met zelfs in de Hel terechtkomen. Moge Allah ons daarvoor behoeden.
Iemand van de vrome personen van vroeger heeft gezegd:
لَوْ أَنْ صَاحِبَ خَبَرٍ جَلَسَ إِلَيْكَ لِيَكْتُبَ كَلَامَكَ لَاحْتَرَزْتَ مِنْهُ، وَكَلَامُكَ يُعْرَضُ عَلَى الله تَعَالَى فَلَا تَحْتَرِزُ.
Vrije vertaling:
“Zou iemand die berichten optekent bij jou gaan zitten om jouw woorden op te schrijven, dan zou je rekening houden met hem (en goed op je woorden gaan letten). Jouw woorden worden aan Allah gepresenteerd en toch houd je geen rekening met Hem?!”
Imaam Zuhri (rahmatulLaahi ‘alaih) zei:
قال الزهري رحمه الله تعالى: إذا طَالَ المجلِسُ كان للشّيطَانِ فِيه نَصِيْبٌ.
Vrije vertaling:
“Als de zitting lang duurt dan zal de satan daar ook deel in gaan hebben.”
Hieruit kunnen we opmaken dat we niet onnodig door moeten blijven praten in bijeenkomsten, op bezoek, via social media, of door de telefoon. Want hoe langer je blijft praten hoe groter de kans wordt dat je iets slechts zegt of terechtkomt in één of meer van de gevaren van de tong, zoals roddel of Ghiebah.
Hier volgt een deel van een langere Hadieth. De heilige Profeet (sallal Laahu ‘alaihi wa sallam) heeft gezegd:
” …فاتقوا النار ولو بشق تمرة ولو بكلمة طيبة “
متفق عليه
Interpretatie van de betekenis:
“… Redden jullie dan jezelf van het Hellevuur, al is het met een halve dadel, en al is het met een goed woord.”
[Sahieh al-Bukhari en Sahieh Muslim]
In deze Hadieth leren we dat goed, vriendelijk en positief praten met andere mensen heel belangrijk is en dat je ook daardoor jezelf kunt behoeden van het Hellevuur, in shaa Allah.
We hebben gezien hoe belangrijk het is in het leven van een moslim om vriendelijk te praten en hoe gevaarlijk het is om grof te zijn en anderen te kwetsen. We dienen verheven en nobele karaktereigenschappen te cultiveren, en zo verder te stijgen in gradaties van menselijkheid en deugdzaamheid. Moge Allah, de Almachtige, ons in staat stellen dat we ons karakter verbeteren door de training van deze heilige maand. Amien.
Opdracht:
Maak een lijstje met woorden die je liever niet zou moeten gebruiken. Neem dit lijstje ‘s ochtends door en neem jezelf voor om deze woorden te vermijden. Evalueer ‘s avonds hoe het ging.
Bekijk het overzicht van de gevaren van de tong. Aan welke punten moet je nog werken? Schijf ze op en ga actief aan de slag om je spraak te zuiveren van deze minpunten. Evalueer dagelijks.
O Allah, zuiver onze harten en tongen. Schenk ons Taqwaa (godvruchtigheid) en Husn-ul Khaatimah (in gelovige staat mogen heengaan).
Amien.
وصلى الله تعالى على سيدنا ومولانا محمد وعلى آله وصحبه أجمعين. وآخر دعوانا أن الحمد لله رب العالمين.
Het Vasten van de Tong – Vraag-Antwoord Quiz
Vraag 1: Wat wordt bedoeld met “het vasten van de tong” in de Islam?
Antwoord: Het vasten van de tong betekent het vermijden van schadelijke, zondige en onbeschaafde uitspraken. Het is niet alleen het onthouden van eten en drinken, maar ook het beschermen van onze tong tegen negatieve woorden zoals roddelen, liegen, schelden of andere ongewenste communicatie.
Vraag 2: Wat zegt Allah in Soerah Qaaf, vers 16-18 over wat we zeggen?
Antwoord: In Soerah Qaaf, vers 16-18, herinnert Allah ons eraan dat alles wat we zeggen wordt opgeschreven door engelen die voor ons zijn aangesteld. Dit benadrukt de verantwoordelijkheid die we dragen voor onze woorden, en dat we rekenschap moeten afleggen voor alles wat we zeggen.
Vraag 3: Wat zegt Allah over de nabijheid van Zijn kennis ten opzichte van de mens in Soerah Qaaf, vers 16?
Antwoord: Allah zegt dat Hij dichter bij de mens is dan de halsslagader, en dat Hij alles weet wat de ziel fluistert. Dit benadrukt dat Allah alles weet, inclusief onze gedachten en intenties.
Vraag 4: Welke invloed kunnen woorden hebben volgens de Islam?
Antwoord: Woorden kunnen grote invloed hebben: ze kunnen iemand tot het geloof brengen of iemand juist tot ongeloof leiden; ze kunnen iemand motiveren of verdriet doen; ze kunnen vrede brengen of verdeeldheid zaaien. Daarom moeten we zorgvuldig zijn met wat we uitspreken.
Vraag 5: Wat leert de Hadieth van Mu’aadh bin Djabal (radiyalLaahu ‘anhu) over het beheersen van de tong?
Antwoord: De Hadieth van Mu’aadh bin Djabal (radiyalLaahu ‘anhu) leert ons dat we ons bewust moeten zijn van de kracht van onze tong. De Profeet (sallallahu ‘alaihi wa sallam) zei: “O Mu’aadh, niet zullen de mensen op hun gezichten vallen in de Hel, behalve door de oogst van hun tongen.” Dit benadrukt het belang van het beheersen van onze woorden.
Vraag 6: Welke woorden en uitdrukkingen zijn verboden volgens de Islam?
Antwoord: Volgens de Islam zijn woorden zoals roddelen (ghiebah), liegen, schelden, beledigen, en het verspreiden van onwaarheden verboden. De Profeet (sallallahu ‘alaihi wa sallam) waarschuwde ons herhaaldelijk om deze woorden te vermijden, omdat ze de integriteit van de gemeenschap kunnen schaden.
Vraag 7: Wat zegt de Profeet (sallallahu ‘alaihi wa sallam) over grappen maken?
Antwoord: Grappen maken is toegestaan zolang ze geen onwaarheden bevatten. Het wordt echter afgeraden om dit te doen op een frequente basis of grappen te maken die onwaarheden bevatten.
Vraag 8: Wat is de digitale tong en waarom is het belangrijk om daar goed mee om te gaan?
Antwoord: De digitale tong verwijst naar onze woorden op sociale media en andere online platforms. Omdat onze woorden nu niet alleen mensen direct bereiken, maar ook vele anderen via het internet, hebben we een grotere verantwoordelijkheid om zorgvuldig en respectvol te communiceren. Ongepaste opmerkingen kunnen snel worden verspreid en schade aanrichten.
Vraag 9: Welke gevaren van de tong komen vaak voor op sociale media?
Antwoord: Op sociale media kunnen we impulsieve reacties geven, berichten verkeerd begrijpen door gebrek aan lichaamstaal en intonatie, en deelnemen aan digitale roddels (ghiebah). Het delen van niet-geverifieerde informatie (fake news) is ook een moderne vorm van liegen. Deze vormen van communicatie kunnen schadelijk zijn voor onszelf en anderen.
Vraag 10: Hoe kunnen we positieve communicatie bevorderen op sociale media?
Antwoord: Positieve communicatie op sociale media kan bevorderd worden door het delen van Islamitische kennis, anderen te bemoedigen, de waarheid op een vriendelijke manier te verdedigen en goed advies te geven. We moeten onze online aanwezigheid gebruiken om te verenigen, niet te verdelen.
Vraag 11: Wat zegt de Profeet (sallallahu ‘alaihi wa sallam) over een goed woord?
Antwoord: De Profeet (sallallahu ‘alaihi wa sallam) zei: “Een goed woord is een vorm van liefdadigheid.” Dit benadrukt de kracht van positieve woorden om niet alleen anderen te helpen, maar ook onszelf dichter bij Allah te brengen.
Vraag 12: Wat zijn de gevaren van de tong in de digitale tijd?
Antwoord: De gevaren van de tong in het digitale tijdperk omvatten impulsieve reacties, het delen van niet-geverifieerde informatie, digitale roddels (ghiebah), en het gevoel van anonimiteit dat mensen ertoe kan aanzetten om respectloze of ongepaste opmerkingen te maken. We moeten ons bewust zijn van de invloed van onze woorden, ook online, omdat ze snel kunnen worden verspreid en schade kunnen aanrichten.
Vraag 13: Hoe kunnen we de gewoonte van de vroegere geleerden toepassen in ons dagelijks leven?
Antwoord: Zoals de vroegere geleerden hun uitspraken evalueerden, moeten wij ook onze woorden zorgvuldig overwegen voordat we ze uitspreken. Dit voorkomt dat we onbewust schade aanrichten door wat we zeggen. Het is belangrijk om ons bewust te zijn van de impact van onze woorden en dagelijks te reflecteren op wat we hebben gezegd.
Vraag 14: Wat zijn de praktische stappen om je digitale vasten te verbeteren?
Antwoord: Enkele praktische stappen zijn:
Stel jezelf de vraag: “Zou ik dit zeggen als de geliefde Profeet (sallallahu ‘alaihi wa sallam) over mijn schouder keek?”
Wacht een moment voordat je reageert op berichten die sterke emoties bij je oproepen.
Verlaat online groepen die roddel of onnodige praat bevorderen.
Evalueer dagelijks je online activiteiten zoals Imaam Rabie’ bin Khuthaim zijn woorden evalueerde.
Deel alleen datgene wat je zou willen dat op de Dag des Oordeels in je weegschaal van goede daden wordt geplaatst.
Vraag 15: Waarom moeten we onze tong controleren in de heilige maand Ramadaan?
Antwoord: In de heilige maand Ramadaan moeten we ons niet alleen onthouden van eten en drinken, maar ook onze tong en andere ledematen beschermen tegen zonden. Dit is de tijd om ons bewust te worden van de kracht van onze woorden en ze in lijn te brengen met de Islamitische waarden van respect, vriendelijkheid en vrede.
Vraag 16: Hoe kunnen we ons karakter verbeteren door onze woorden te controleren?
Antwoord: Door ons te concentreren op het verbeteren van onze tong, kunnen we ons karakter versterken. We moeten onszelf trainen om woorden van vriendelijkheid, respect en waarheid uit te spreken. Dit zal ons dichter bij Allah brengen en helpen om in gradaties van deugdzaamheid te stijgen.
Reflectieopdracht
Vraag 17: Welke gevaren van de tong moet jij persoonlijk nog beter onder controle houden? Reflecteer op een situatie waarin je onbewust een van deze gevaren hebt toegepast en schrijf op hoe je je tong zou kunnen verbeteren om dit in de toekomst te vermijden.
Extra: verdiepingsvragen
1. Het belang van “digitale Taqwaa”
Vraag: Wat wordt bedoeld met digitale Taqwaa en waarom is het belangrijk in de context van online communicatie?
Antwoord: Digitale Taqwaa betekent het toepassen van godsvrucht en verantwoordelijkheid in alle vormen van online communicatie. Dit betekent dat we onze woorden, berichten en interacties online moeten afstemmen op de waarden van respect, vriendelijkheid, waarheid en respect voor anderen. Net zoals we in onze fysieke communicatie onze tong moeten beheersen, moeten we dat ook doen in de digitale wereld, omdat woorden online zich sneller verspreiden en diepere gevolgen kunnen hebben. Het beoefenen van digitale Taqwaa helpt ons om te voorkomen dat we onbedoeld schade veroorzaken via roddels, leugens, haatzaaien of negatieve berichten, die kunnen bijdragen aan verdeeldheid of onrecht in de gemeenschap.
Vraag: Wat is een praktische stap die je kunt nemen om digitale Taqwaa toe te passen op sociale media?
Antwoord: Een praktische stap is om altijd na te denken voordat je iets online plaatst. Vraag jezelf af: “Zou ik dit zeggen in het bijzijn van de geliefde Profeet (sallallahu ‘alaihi wa sallam)?” Als je antwoord nee is, overweeg dan om het bericht niet te plaatsen. Dit voorkomt impulsieve reacties die schadelijk kunnen zijn voor anderen en helpt je om online respectvoller en bedachtzamer te communiceren.
2. Reflectie van de Geleerden
Vraag: Waarom is het belangrijk om de reflectie van de geleerden op onze woorden te gebruiken in onze dagelijkse praktijk?
Antwoord: De reflectie van de geleerden, zoals de uitspraken van Imaam Rabie’ bin Khuthaim (rahmatulLaahi ‘alaih) en andere geleerden, leert ons dat woorden niet alleen reflecteren wie we zijn, maar ook wie we kunnen worden. Het dagelijks evalueren van onze woorden maakt ons bewust van de impact die ze hebben, zowel op onszelf als op anderen. Door de gewoonte van zelfreflectie te integreren, kunnen we ervoor zorgen dat we onze taal zuiveren en dat onze spraak in overeenstemming is met de morele en spirituele normen van de Islam.
Vraag: Hoe kun je de reflectie van de geleerden in je eigen leven toepassen?
Antwoord: Je kunt de reflectie van de geleerden toepassen door elke dag je woorden te evalueren, zoals Imaam Rabie’ bin Khuthaim dat deed. Dit kan eenvoudig door ‘s ochtends een kort moment te nemen om na te denken over de woorden die je die dag wilt uitspreken en ‘s avonds terug te kijken op de uitspraken die je hebt gedaan. Dit helpt om bewust te zijn van woorden die schadelijk of ongepast waren en biedt een gelegenheid voor vergeving en verbetering.
3. Zelfevaluatie
Vraag: Waarom is zelfevaluatie van onze woorden belangrijk in de Islam?
Antwoord: Zelfevaluatie is belangrijk omdat het ons in staat stelt om onszelf te verbeteren en ons bewust te worden van de impact van onze woorden. De geliefde Profeet (sallallahu ‘alaihi wa sallam) leerde ons dat elke uitspraak die we doen invloed heeft, en dat we verantwoordelijk zijn voor wat we zeggen. Door dagelijks onze woorden te evalueren, kunnen we zowel onze spraak als onze spirituele staat zuiveren, en dichter bij Allah’s Tevredenheid komen.
Vraag: Hoe kun je zelfevaluatie dagelijks toepassen om je tong te zuiveren?
Antwoord: Zelfevaluatie kan dagelijks worden toegepast door een reflectiemoment te nemen aan het einde van elke dag. Je kunt bijvoorbeeld een korte lijst maken van de woorden die je hebt gesproken en de impact die ze hadden, zowel positief als negatief. Als je merkt dat je woorden schadelijk waren, vraag Allah om vergiffenis en maak de intentie om je tong te verbeteren. Dit helpt je om je bewust te blijven van de kracht van je woorden en moedigt je aan om altijd vriendelijker en verantwoordelijker te spreken.
Vraag: Wat zijn enkele andere manieren om je spraak te verbeteren en negatieve gewoonten te vermijden?
Antwoord: Andere manieren om je spraak te verbeteren zijn onder andere:
- Het vermijden van overmatig praten, zoals Imaam Zuhri (rahmatulLaahi ‘alaih) adviseerde, omdat langer praten het risico op verkeerde woorden vergroot.
- Het oefenen van geduld voordat je spreekt, vooral in emotioneel geladen situaties.
- Het actief oefenen van positieve communicatie door complimenten, bemoedigende woorden en advies te geven die anderen ten goede komen.
Moge Allah, de Almachtige, ons allen succes schenken om deze inzichten optimaal in praktijk te brengen. Aamien
– Artikel geschreven door maulana Shaheed